Jumaat, 9 September 2011

Cerita Main Dengan Makcik Hajjah

Spices Of Heart/

Cerita Main Dengan Makcik Hajjah|Ini sebenarnya adalah kisah nyata yang terjadi dalam hidupku malam tadi.Aku memang tak menyangka sama sekali dapat main dengan seorang makcik bergelar hajjah.Makcik hajjah ni sebenarnya isteri kepada salah seorang kawan/jiran satu tempat tinggal denganku.Walaupun isteri kepada kawan,tetapi nama betul makcik ni memang aku tak tahu.Aku biasanya hanya memanggil beliau dengan panggilan hajjah saja sama seperti panggilan yang digunakan oleh jiran-jiran lain.Maklumlah makcik hajjah ni dah 2 kali pergi ke Mekah,bekerja pula guru mengaji Al-Quran di tempat tinggal kami.Memang layaklah dia dipanggil hajjah berbanding dari nama sebenarnya.

Makcik hajjah ni orangnya sederhana, tak berapa tinggi tak berapa rendah.Umurnya pula dalam lingkungan 50 an,tapi kalau korang tengok memang tak percaya umurnya dah masuk 50 sebab makcik hajjah ni aku fikir memang kuat makan jamu atau pun memang terer awet muda.Kalau tak kenapa dia ni masih lagi cantik,berkulit halus dan putih serta masih cergas dan aktif.Lagipun,badannya yang sering dibalut dengan baju kurung dan tudung labuh,tidaklah nampak gemuk dan layu macam makcik-makcik lain.

Cerita aku dan makcik hajjah ni main berlaku kat sebuah dewan yang tak jauh dari tempat tinggal kami.Malam tu sebenarnya wifeku tak ada jadi terpaksalah aku bersendiri.Nak dijadikan cerita,malam tu juga makcik hajjah tu pun tak berpartner sebab suaminya dah berpartner ngan orang lain.Melihat makcik hajjah yang malam tu cantik memakai track suit dan t-shirt dengan tudung yang tak berapa labuh,hanya duduk menunggu suaminya,jadi daripada aku sendiri-sendiri,aku cuba ler ajak makcik hajjah tu main ngan aku.Lagipun ada tempat tak ada orang untuk kami main.

Mula-mula makcik hajjah tu menolak,katanya dia tak berapa pandai.Bila aku kata aku pun bukan pandai sangat,tak sangka pulak dia setuju.Jadi mulalah kami main berdua.Walaupun makcik hajjah ni sudah berusia tapi yang membuat aku terkejut giler bila dia menunjukkan aksi yang benar-benar hebat.Lelah aku mengikut rentak permainannya,sampai berpeluh-peluh walau keadaan dalam dewan masa tu agak dingin.

Agak lama kami berdua main hingga mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai ke kemuncaknya.Memang makcik hajjah ni cergas dan hebat.Banyak juga skil-skil main yang dia tahu.Sampai 3 round kami main.Round pertama aku bermandi peluh.Memang lenjun habis aku dikerjakan makcik hajjah.Aku bagi dia ambil,dia bagi aku ambil.Round kedua,makcik hajjah pula lelah aku kerjakan.Mandi peluh juga dia menyambut pemberian aku.Begitu juga round ketiga,hingga akhirnya makcik hajjah tewas juga dengan permainanku.

Bila selesai main,makcik hajjah dah puas menelan air dan aku pun lega meneguk air,dalam keadaan tubuh yang masih lenjun oleh peluh,kami duduk melepaskan penat lelah.Dengan nafas yang masih sedikit termengah-mengah,kami berbual dan bercerita.
Ini antara perbualan kami berdua..

Makcik hajjah: Wah!hebat engkau ni ya,penat makcik engkau kerjakan.

Aku: Makcik pun sama.Berpeluh-peluh saya.

Makcik hajjah: Biasa makcik main 2 round je.Dengan engkau sampai 3 round.Seronok pulak.

Aku: ye ke?Makcik nak main lagi?

Makcik hajjah: Tak larat dah makcik malam ni.Malam esok kita main lagi.

Aku: Ye lah cik,senang-senang kita main lagi.Best main dengan makcik ni,macam..

Makcik hajjah: Macam apa tu?(belum habis cakap makcik dah menyampuk)

Aku: Kita main tadi tu kan cik.. lebih kurang cam Chong Wei main sama Lin Dan cik.

Makcik hajjah: Chong wei sama Lin Dan?

Aku: Ala masa diaorang main kat London baru-baru ni.

Makcik hajjah: Ooo...yang itu.Ada makcik tengok..tapi lupa pulak makcik kejohanan apa tu..

Aku: Kejohanan badminton dunia cik.Kan 3 round juga diaorang main.Sama cam kita main tadi,3 round.


Selepas seketika berbual-bual dan peluh di tubuhku dah agak kering,aku pun meminta diri untuk pulang dulu.Sementara makcik hajjah masih menunggu suaminya yang masih lagi bermain di round ke 3(set penentuan) dengan partnernya.

Dalam perjalanan pulang,aku berkira-kira dalam hati untuk membeli raket baru.Seronok pula rasanya dapat partner bermain yang 'boleh lawan' macam makcik hajjah.


9 ulasan:

  1. hehehehehe... tajuk bukan main lagi... mmg best dapt main dengan yg pandai melawan ni.. baru la seronok dan teruja peluh mmg x pyh ceritala.. itu baru r main namanya... kihkihkih

    BalasPadam
  2. mmg best!tu yg smpi berhajat beli raket br tu..hehe

    BalasPadam
  3. ehehehehe... memang menarik jalan ceritanya...

    salam ukhuwah salam pershabatan ye...

    Ikhlas
    ~Gen2Merah~

    BalasPadam
  4. assalam...kadang2 bila berpeluang main2 mcm ni mmg best...lepas suma tekanan.

    BalasPadam
  5. @ashamami,
    ya betol 2..
    Walau sibuk bekerja tapi riadah pun nak kena ada,baru seimbang..

    BalasPadam
  6. bkn main bdminton...raket 2 wt sex toy..xg2 ek?hehe...

    BalasPadam

Terimakasih kerana sudi membaca tulisan ini.Rasanya lebih lengkap jika anda sudi memberikan pendapat anda walaupun sedikit.Saya bersedia menerima apa jua pandangan,cadangan mahupun kritikan demi memperbaiki lagi penulisan saya.

Kiranya anda berminat membaca tulisan-tulisan saya seterusnya,anda dijemput untuk follow blog ini agar tidak ketinggalan mengikuti tulisan-tulisan yang terbaru.
Anda juga boleh berkongsi tulisan yang dirasakan bermanfaat dengan rakan-rakan melalui butang share yang disediakan.

Setiap tulisan saya adalah untuk perkongsian maka anda di izinkan untuk copy paste tulisan yang anda rasakan berguna dengan syarat anda meletakkan link balik ke blog ini.

Terimakasih banyak-banyak kerana sudi membaca.Segala kesilapan dan kesalahan amat dikesali dan saya memohon maaf terlebih dulu jika ada melakukannya.
Ikhlas dari-cleverspider55 a.k.a alam1cinta

Profil Penulis

Foto Saya
Blogger pemula yang cuba menyisipkan diri dicelah-celah laungan guru-guru,master-master,sifu-sifu,otai-otai blogger yang punya blog hebat,famous,canggih,keren,popular dan terkenal, dengan harapan ada tempat untukku walaupun sekadar di pinggiran...Moga moto motivasi yang ku percaya; "Keinginan Diri Sendiri Adalah Kuasa Yang Paling Hebat,Adalah Penawar Yang Paling Mujarab" akan setia menemaniku.
Designed By Seo Blogger Templates